ARALUEN – AND THERE IT IS

‘Araluen’ (uit te spreken als ‘Ar-A-Loo-En’) is een Engelse groep die gevormd werd rond Paul Lush die bij muziekliefhebbers misschien wel gekend is als gitarist bij de Londense folkrock- en soulformatie ‘Danny And The Champions Of The World’. Als zangeres van alle door hem geschreven liedjes voor het album “And There It Is” werd geopteerd voor Angela Gannon die ook gekend zou kunnen zijn bij muziekfans, want zij is één van de zangeressen bij de Engelse poprockgroep ‘The Magic Numbers’ waar ze naast haar drummende broer Sean optreedt met broer en zus Romeo en Michele Stodard.

Ook de andere bandleden verdienen hier vermeld te worden: bassist Alan Gregg, keyboardsspeler Thomas Collison, pedal steelgitarist Henry Senior en drummer Steve Brookes, naast backing vocalisten Dave Page en Reid Morrison. Met zulke toppers in je groep lijkt het niet meer dan logisch dat deze eerste plaat van ‘Araluen’ ook een regelrecht schot in de roos mag genoemd worden. Paul Lush schrijft dan ook stuk voor stuk geweldige songs waarvan er in totaal dertien op het album “And There It Is” terecht zijn gekomen.

Hoe dat allemaal klinkt kunt u al even voorbeluisteren op de bijgaande audiovideo van de openingstrack en eerste single “Into The Arms Of Another”. Maar laat dat u vooral niet weerhouden om ook eens te gaan luisteren naar andere toptracks zoals “Killing Time”, “A Nice Idea At The Time”, “Things I Wanted To Say To You”, “What Made You Change Your Mind?”, “Only For Tonight”, titeltrack “And There It Is”, “Never In The Moment”, “The Only Hearts Alive Tonight” en de catchy slotsong “Jessica Avenue”. Ja hoor, we beseffen dat dit bijna de volledige tracklijst is van dit album, maar dat hoort zo als alles ook goed is. Helemaal in het midden van dit prachtige album is de zevende track “Oh Yeah!” een swingende geheel instrumentale gitaarrocker waarin de bandleden eens allemaal tot het uiterste kunnen gaan op hun diverse instrumenten.

Paul Lush schrijft al deze nummers dan wel, maar hij laat nergens zijn geprefereerde gitaarspel domineren en geeft telkens weer veel ruimte aan andere instrumenten zoals keyboards en pedal steelgitaar. De vlekkeloze zangpartijen van Angela Gannon staan echter altijd centraal in alle songs en dat is volgens ons meer dan terecht want haar soulvolle stem klinkt oprecht en doorleefd in elke nummer op “And There It Is”. Als we het werk van deze nieuwe band met iemand zouden willen vergelijken dan denken we in eerste instantie aan ‘The Beautiful South’ ten tijde van Paul Heaton’s songs die ook meestal door zangeressen werden ingezongen. U mag ons onvoorwaardelijk geloven: dit debuutalbum van ‘Araluen’ is niets meer of niets minder dan een absolute prachtplaat.

(valsam)

 

 

Artiest info
   
 

Label: Kaloo Kalay Recordings

video